Autor
Czapski, Janusz Redakcja.
Górecka, Danuta Redakcja.
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego (Poznań)
Tytuł
Żywność prozdrowotna - składniki i technologia
Wydawnictwo
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego,
Hasła przedmiotowe
Żywność prozdrowotna technologia
Informacje dodatkowe
Bibliogr. przy pracach. Bibliogr. przy pracach.
Słowa kluczowe
żywność prozdrowotna - definicja, składniki i ich charakterystyka
choroby cywilizacyjne - definicja, podział, ochrona przed chorobami
choroby układu krążenia - ochrona
otyłość - ochrona przed chorobą
cukrzyca typu 2 - ochrona przed chorobą
przeciwutleniacze - definicja, podział, występowanie w żywności i działanie prozdrowotne
składniki bioaktywne - definicja, podział i działanie prozdrowotne
błonnik pokarmowy - definicja, klasyfikacja, źródła, rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
oligosacharydy - definicja, klasyfikacja, wystepowanie i własciwości prozdrowotne
związki fenolowe - definicja, występowanie, klasyfikacja i właściwości prozdrowotne
fitoestrogeny - definicja, podział i budowa, występowanie i właściwości
betalainy - definicja, budowa i występowanie, działanie prozdrowotne
glukozynolany - definicja, podział, właściwości prozdrowotne, występowanie
fityniany - definicja, budowa i właściwości antyżywieniowe oraz korzystne dla zdrowia, występowanie
karotenoidy - definicja, podział, występowanie, właściwości prozdrowotne
sterole roślinne - definicja, budowa, występowanie, działanie prozdrowotne
niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe - definicja, występowanie, budowa, charakterystyka i wpływ na zdrowie człowieka
probiotyki - definicja, drobnoustroje probiotyczne, właściwości prozdrowotne i działanie profilaktyczne i lecznicze, występowanie
prebiotyki - definicja, składniki prebiotyczne, właściwości prozdrowotne, występowanie
żywność niskokaloryczna - definicja, substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej
cukier - zamienniki cukru pochodzenia naturalnego i syntetyczne
tłuszcze - zamienniki tłuszczu
zboża i przetwory zbożowe - budowa, skład, właściwości przeciwutleniające i właściwości prozdrowotne
owoce i warzywa jako źródło związków bioaktywnych
mięso i produkty mięsne - właściwości odżywcze i prozdrowotne, witaminy i przeciwutleniacze występujące w mięsie, ograniczenia w spożyciu mięsa i jego przetworów
drób - mięso drobiowe i jego przetwory, skład, właściwości, procesy modyfikacji składu surowca mięsnego
jaja - budowa i właściwości składników jaja kurzego
mleko i przetwory mleczne - skład i właściwości związków bioaktywnych występujących w mleku i jego przetworach
herbata - rodzaje, właściwości przeciwutleniające i prozdrowotne
żywność fermentowana - definicja procesu fermentacji, właściwości prozdrowotne żywności fermentowanej
żywność prozdrowotna - nowoczesne metody i techniki stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu
245
%a Żywność prozdrowotna - składniki i technologia /
260
%a Poznań :
%b Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego,
%c 2014.
300
%a 439 s. ;
%c 24 cm.
504
%a Bibliogr. przy pracach.%a Bibliogr. przy pracach.
650
%a Żywność prozdrowotna
%x technologia
650
%a Technologia żywności
692
%x żywność prozdrowotna - definicja, składniki i ich charakterystyka
692
%x choroby cywilizacyjne - definicja, podział, ochrona przed chorobami
692
%x choroby układu krążenia - ochrona
692
%x otyłość - ochrona przed chorobą
692
%x cukrzyca typu 2 - ochrona przed chorobą
692
%x przeciwutleniacze - definicja, podział, występowanie w żywności i działanie prozdrowotne
692
%x składniki bioaktywne - definicja, podział i działanie prozdrowotne
692
%x błonnik pokarmowy - definicja, klasyfikacja, źródła, rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
692
%x oligosacharydy - definicja, klasyfikacja, wystepowanie i własciwości prozdrowotne
692
%x związki fenolowe - definicja, występowanie, klasyfikacja i właściwości prozdrowotne
692
%x fitoestrogeny - definicja, podział i budowa, występowanie i właściwości
692
%x betalainy - definicja, budowa i występowanie, działanie prozdrowotne
692
%x glukozynolany - definicja, podział, właściwości prozdrowotne, występowanie
692
%x fityniany - definicja, budowa i właściwości antyżywieniowe oraz korzystne dla zdrowia, występowanie
692
%x karotenoidy - definicja, podział, występowanie, właściwości prozdrowotne
692
%x sterole roślinne - definicja, budowa, występowanie, działanie prozdrowotne
692
%x niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe - definicja, występowanie, budowa, charakterystyka i wpływ na zdrowie człowieka
692
%x probiotyki - definicja, drobnoustroje probiotyczne, właściwości prozdrowotne i działanie profilaktyczne i lecznicze, występowanie
692
%x prebiotyki - definicja, składniki prebiotyczne, właściwości prozdrowotne, występowanie
692
%x żywność niskokaloryczna - definicja, substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej
692
%x cukier - zamienniki cukru pochodzenia naturalnego i syntetyczne
692
%x tłuszcze - zamienniki tłuszczu
692
%x zboża i przetwory zbożowe - budowa, skład, właściwości przeciwutleniające i właściwości prozdrowotne
692
%x owoce i warzywa jako źródło związków bioaktywnych
692
%x mięso i produkty mięsne - właściwości odżywcze i prozdrowotne, witaminy i przeciwutleniacze występujące w mięsie, ograniczenia w spożyciu mięsa i jego przetworów
692
%x drób - mięso drobiowe i jego przetwory, skład, właściwości, procesy modyfikacji składu surowca mięsnego
692
%x jaja - budowa i właściwości składników jaja kurzego
692
%x mleko i przetwory mleczne - skład i właściwości związków bioaktywnych występujących w mleku i jego przetworach
692
%x herbata - rodzaje, właściwości przeciwutleniające i prozdrowotne
692
%x żywność fermentowana - definicja procesu fermentacji, właściwości prozdrowotne żywności fermentowanej
692
%x żywność prozdrowotna - nowoczesne metody i techniki stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu
700
%a Czapski, Janusz
%e Redakcja.
700
%a Górecka, Danuta
%e Redakcja.
710
%a Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego (Poznań)